Rettegnek a gazdák, már 15 borvidéken több ezer hektárnyi területen ölte meg a szőlőt a rejtélyes betegség.
Aranyszínű sárgaság fitoplazma. Ez annak a rettegett betegségnek a neve, ami miatt súlyos válságba került a magyar szőlőtermesztés. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a 22 hazai borvidék közül már 15-ben kimutatták a kórokozó jelenlétét. A fertőzött területek nagysága több ezer hektárra tehető az összesen 56 ezer hektáros magyar borvidéki területből – írja a 444.hu.
„Most mindenhonnan ez folyik, csak számunkra már későn” – panaszolta a lapnak Kiss Tamás, a Bussay-pincerésztulajdonosa, szőlész-borász Csörnyeföldön, a birtokhoz tartozó szőlősorok között. Pontosabban: a szőlősorok romjai között.
Berobbant idén a betegség Magyarországra
A szakember az aranyszínű sárgaság fitoplazmáról, más néven flavescence dorée szőlőbetegségről beszél, amely idén különösen látványosan terjedt el Magyarországon.
A pénzcentrum.hu úgy tudja, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a fitoplazma magyarországi jelenlétét először 2013-ban igazolták a Csörnyeföldhöz közeli Lentihegyen. Bár szakmai körökben már 2016-ban komoly problémaként kezelték a jelenséget, átfogó intézkedések és széles körű figyelemfelhívás nem történt.

A szakmai körökben régóta ismert probléma csak mostanában kezd szélesebb nyilvánosságot kapni. Annak ellenére, hogy rendkívüli mértékű károkat okoz. A betegség olyan emblematikus bortermelő vidékeket is elért, mint a Szentgyörgyhegy vagy a Somló. A Zalában gazdálkodó Bussay Dorottya–Kiss Tamás házaspár birtoka az elsők között esett áldozatul a járványnak.
Náluk a folyamat évekkel ezelőtt kezdődött: először a tramini ültetvényeik pusztultak el, majd a pinot noir, végül szinte minden szőlőfajtájuk, kivéve a viszonylag ellenállóbb merlot-t és részben az olaszrizlinget.
Van, ahol egy tőkén se maradt szőlő a betegség miatt
Bussay Dorottya nemrég levélben figyelmeztette a Pannon Bormíves Céh tagjait a veszélyekre: „2025-ben a település nagy része elesett, nekünk a jövő évtől nincs egy tőke szőlőnk sem, mindent ki kell vágnunk. A fertőzöttség mértéke bőven 50% feletti. […] Figyeljetek, keressetek megoldásokat, kutassatok, monitorozzatok, mert ha elér egy kritikus tömeget a fertőzés, nem megállítható a dolog. Ahol 1 van, és nem veszik észre, ott jövőre 50, a harmadik évben 500 beteg tőke lesz.”