Az idős, Békés vármegyei bácsi egy szarvasmarhát vágott le, kiderült, később a húsfeldolgozás során lépfenével fertőződött meg.
Békés vármegyében élő, idős bácsi keze szarvasmarha vágást követően a húsfeldolgozásnál megsérült, később megjelentek rajta az állatról emberre terjedő lépfene betegség tünetei. A férfi értesítette az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet. Ezt követően a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztálya kezdett el vizsgálódni – idézte a Telex Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály jelentését. Felkutatták a kontaktokat, akiknek elkezdődött a járványügyi megfigyelésük.

Szennyezett fű, széna fogyasztásával terjed a lépfene
A lépfene egy baktérium (Bacillus anthracis) okozta állatbetegség, ami egyben fontos zoonosis, azaz állatról emberre terjedő betegség is – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Szennyezett élelmiszer (fű, széna) fogyasztásával vagy a környezetből származó spórák belélegzésével terjed. A spórák akkor képződnek, amikor a baktériumok oxigénnel érintkeznek. Azok évekig aktívak maradhatnak a talajban és a vízben.
Meg is halhatott volna a lépfenével fertőzött bácsi
A lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés. Amelyet a Bacillus anthracis nevű baktérium okoz. A lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő. De ha beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival érintkezésbe kerül, az embert is megfertőzi.