2025. 10. 09.
Nagyvilág

Őrjöngenek a kocsmákban: hekkerek miatt leállt a híres sörgyár

Egy hordón egy korsó sör áll
Hekkerek megbénították a híres japán sörgyárat

Hekkertámadás bénította meg a híres japán sörgyárat, hétfőn, azóta képtelenek elindítani a gépeket és a futószalagokat.

Brutális hekkertámadás érte az Asahi Group japán sör- és italgyártó óriáscéget tegnap, azóta képtelenek újraindítani a termelését az ottani gyáraiban. A vezetőknek lövésük sincs, hogy mikor  folytatódhat a termelés. Ezt a vállalat a szóvivője ismerte be.

Csak Japánban történt az incidens

Mint tudott, az Asahi Group cégnek 30 üzeme van Japánban, amelyek sört, italokat és élelmiszereket gyártanak. A termelésleállás nem érintette a csoport Japánon kívüli vállalatait. Az Asahi Beer, a Nikka Whisky és a Mitsuya Cider gyártója hétfőn jelentette be, hogy a japán csoport vállalatai felfüggesztették hazai működésüket, beleértve a rendelésfeldolgozást, a szállítást és az ügyfélszolgálati funkciókat egy kibertámadás okozta rendszerleállás miatt.

A személyes adatokat nem lopták el

Hangsúlyozta a cég, hogy személyes adatok nem szivárogtak ki – írta az infostart.hu. Az Asahi Japán legnagyobb sörfőzdéje, de olyan globális sörmárkákkal is rendelkezik, mint a Peroni, a Pilsner Urquell és a Grolsch. A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja egy Szudánban kiásott, közel 7000 éves edény, amelyben sör maradványait mutatták ki – írja a Wikipedia.

Évezredek óta isszuk a sört

Szintén agyagkorsóban, az észak-kínai Jiahuban is találtak mintegy 9000 éves sörmaradványokat, amelyeket mézzel, galagonyával és szőlővel ízesítettek.[1] Pontosan nem tudjuk, mikor készítettek először sört, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is főzték a Kr. e. 5. évezredben. Egyiptomban a rabszolgáktól a gazdagokig népszerű ital volt. Ebben az időben árpakenyérből készítették. A kenyeret vízben áztatták el, megerjesztették, majd datolyával vagy datolyalevéllel ízesítették. A késztermék zavaros, darabos ital lett, amelyet szűrve és szűretlenül is fogyasztottak.

Mézzel és gyümölcssűrítménnyel varázsolták ízesebbé

Általában kőkorsókból szalma- vagy nádszállal szívták ki, a Közel-Keleten elterjedt a szopókás, saját szűrővel ellátott fedeles korsó. Az ókori Egyiptomban a sör valóban folyékony, tartósított kenyér volt és élelmiszerként fogyasztották. A sörkészítés legrégibb írásos bizonyítéka, a Blau-táblák Mezopotámiából, az i. e. 3. évezredből származik. A sörkészítést ekkor már törvényben szabályozták.

A sörök minőségét biztosító szabályokat Hammurápi törvényoszlopán szabályozták, a babiloniak mézzel és gyümölcssűrítménnyel varázsolták ízesebbé ezt az italt. A szabályok megszegőit súlyosan büntették.